”Op de dag van het festival is iedereen één grote familie”

Door: Jamie Jansen, student Journalistiek Hogeschool Utrecht

Straatmuzikanten blijven niet altijd onopgemerkt. Tonny Dulos weet dat maar al te goed, hij kwam als eerste in Nederland met het idee voor de oprichting van een festival voor straatmuzikanten. Muzikanten uit heel Nederland en zelfs Duitsland komen naar dit festival om hun muziek ten gehore te brengen. Ik sprak met Tonny over hoe hij dit festival heeft opgebouwd.

”Samen met mijn vriendin heb ik Stichting Muziek in Elst opgericht. Met deze stichting houden we ons bezig met het organiseren van muzikale evenementen in Elst en omstreken. Daar is het ook allemaal mee begonnen, via de stichting kwamen we op het idee om Nederlandse straatmuzikanten te organiseren en sinds 2008 bestaat Het Straatmuzikantenfestival. Twee jaar geleden was de primeur met het NK Straatmuzikanten. Heel veel muzikanten zijn begonnen op straat. Het idee om straatmuzikanten een podium te geven vonden we erg leuk. Ook bestond er nog geen dergelijk festival in Nederland. Elke laatste vrijdag van de maand organiseren we ook een open podium, dit doen we al zo’n negen jaar. Het open podium is erg bekend onder straatmuzikanten en veel deelnemers van het festival komen naar deze avonden toe.

Stichting Muziek in Elst is ontstaan doordat we in de jaren ’60 een hele grote vriendengroep hadden. Deze vriendengroep bestond uit mensen van een band waar mijn vriendin en ik vaak mee op tour gingen. Zelf speel ik geen instrument maar ik ben altijd erg goed geweest in de organisatie en was tijdens deze tours ook de organisator. In 1998 hebben we een reünie georganiseerd en daar is de stichting uit ontstaan. Voor het oprichten van het festival zijn we zelf op pad gegaan en naar optredens geweest van muzikanten die wij goed vonden. We hebben stad en land afgereden om naar de muzikanten te kijken en ze er warm voor te maken om naar Elst toe te komen, zo hebben wij het festival stukje bij beetje opgebouwd.

Ook professionele muzikanten doen mee aan het festival, deze mensen zijn vaak muzikant van beroep. De reden dat het evenement Het Straatmuzikantenfestival heet is omdat de muzikanten tijdens het festival ook echt op straat spelen en de muziek allemaal akoestisch is. Er doen ook buitenlanders mee, zij vallen dan wel buiten de prijzen. Vaak zijn ze afkomstig uit Aken en Kleef, ze vinden het gewoon leuk om mee toe doen. Als er bijvoorbeeld een duo is waarvan één Nederlander is dan kunnen ze wel in de prijzen vallen. Iedereen is welkom om te komen kijken en mee te doen.

Op de dag zelf is het net één grote familie. De straatmuzikanten worden ‘s morgens ontvangen met broodjes en als ze op straat spelen worden ze ook voorzien van een drankje, ze worden goed in de watten gelegd. Ze krijgen zelfs nog een kleine reiskostenvergoeding. De bezoekers van het festival vinden het geweldig. Na afloop komen alle  muzikanten bij elkaar en als ze willen, kunnen ze dan op het podium spelen. Daarnaast is er een buffet waar zowel de muzikanten als de bezoekers gebruik van kunnen maken. We hebben zo’n naam opgebouwd dat de muzikanten uit zichzelf naar het festival komen, ze weten gewoon dat het festival plaatsvindt. Promoten van het festival om straatmuzikanten te werven is dan ook niet echt nodig.

Er is vanuit de muzikanten gezien heel erg veel belangstelling voor het festival. Als er meer dan 33 inschrijvingen zijn dan wordt er een selectie gehouden. Muzikanten vinden het schitterend dat dit georganiseerd wordt Op de open podia komen muzikanten uit heel Nederland af, van Arnhem tot  Utrecht en Zwolle. Aan deze avonden heeft het festival ook zijn bekendheid te danken. De muzikanten komen vooral voor de gezelligheid, iedereen wordt warm ontvangen.

Als ik deze evenementen organiseer en de bezoekers en de muzikanten hebben het naar hun zin, dan heb ik het ook naar mijn zin. Ik word regelmatig gebeld omdat veel steden een straatmuzikantenfestival willen organiseren. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dan vragen ze meteen om de telefoonnummers van de muzikanten. Ik geef deze telefoonnummers niet, omdat we er acht jaar hard aan gewerkt hebben om dat bestand op te bouwen. Leuk om te vermelden is nog, dat tijdens het afscheid van Beatrix in Ahoy een muzikant optrad die wij kennen en elk jaar meedoet aan het Kampioenschap. Op zo’n moment voel je je toch wel trots dat je zo’n mooi evenement als Het Straatmuzikantenfestival mag organiseren.”

Ga terug